BONTON. Cea mai neobişnuită florărie din România

Cea mai neobişnuită florărie din România îi poartă pe clienţii săi nu doar în lumea miresmelor şi a culorilor, dar şi într-o călătorie imaginară în timp. 

Amenajată într-o rulotă din anii '60, restaurată şi uşor modificată, florăria soţilor Marin din Bucureşti atrage toate privirile. Maşini de epocă şi flori, într-un cadru de bonton.

Pe o stradă cu nume de flori din capitală, o călătorie în America anilor 60 este oricând posibilă. Pentru că în curtea casei soţilor Marin, stă parcată de câteva luni, singura rulotă din România, restaurată şi transformată într-o florărie. Un automat de băuturi răcoritoare, un telefon din anul 1958, din Chicago, un semafor din New York şi aranjamente florale.

Toate acestea îi îndeamnă pe trecători să descopere poveşti din alte epoci. Daniela Marin are 38 de ani, iar de curând a renunţat la locul de muncă din domeniul avocaturii pentru a se întoarce la pasiunea din copilărie, cea pentru flori. Alături de soţul ei, Florian, de asemenea pasionat, însă de maşini şi de lucruri vechi pe care le colecţionează, a reuşit să aducă în aceeaşi rulotă frumuseţea unor perioade diferite de timp.

„În general, toate obiectele vechi, au în spate o istorie, o poveste, pe care din păcate, în lucrurile noi nu o poţi regăsi. Au dispărut. Poveştile au dispărut. Sunt obiecte şi atâta tot. Este foarte important când faci ceva, faci cu plăcere, să fie acel ceva care te atrage şi care îţi place, pentru că atunci lucrurile merg de la sine. Totul se leagă, se aşează singur, este aşa cum ar trebui să fie, natural”, a spus Florian Marin.

„Pasiunea pe care el mi-a transmis-o când ne-am cunoscut o împărtăşesc acum din tot sufletul cu el şi îl susţin în tot ce face. Are o îndemânare şi o răbdare extraordinară pentru tot ceea ce e legat de perioada retro. Aşa am ajuns să fiu în locul acesta special, în rulota aceasta, care e şi ea din aceeaşi epocă”, a spus Daniela Marin. Florian Marin restaurează maşini de epocă încă din adolescenţă. Este o pasiune pe care crede că nu o va abandona niciodată. Dar, cu toate acestea, restaurarea rulotei a fost o mare provocare. Fabricată în 1960, a aparţinut circului şi s-a plimbat prin toată lumea. Atunci când soţii Marin au cumpărat-o, se afla într-o stare avansată de degradare.florarie1_400

„Bucuria mea cea mare este că această rulotă nu a ajuns la fiare vechi. Pentru că nu mai avea mult, a fost la un pas să se întâmple acest lucru, dar acum a fost salvată şi după această restaurare, probabil zeci de ani de acum înainte va fi în stare perfectă. Am încercat pe cât posibil să o las cum a fost originală... pentru mine a fost aşa un pic o provocare în a o transforma într-o florărie. Pentru că e foarte important ca aceste lucruri vechi să nu fie alterate în timp”, a spus Florin Marin.

„Soţul meu mi-a făcut o surpriză găsind această rulotă şi ştiind de pasiunea mea de suflet, legată de flori. Mi-a propus să îmbin partea vintage cu florile. Şi aşa am început acest proiect. În fiecare zi învăţ alte lucruri şi încerc să îmbunătăţesc ceea ce ştiu şi să îmbogăţesc ceea ce ştiu”, a spus Daniela. Restaurarea rulotei a durat aproape un an. Iar de când s-a transformat într-o florărie vintage, şi maşinile de epocă ale colecţionarului s-au încadrat mai bine în decor. „Maşinile de altădată erau făcute cu suflet... în ziua de astăzi maşinile sunt bunuri de consum, pe când atunci erau făcute să ţină o viaţă. Ca drept dovadă că sunt maşini care după 50, 60 de ani, chiar şi 100 de ani funcţionează şi merg. E adevărat, au nevoie de un pic de atenţie, dar se găseşte întotdeauna cineva să le-o acorde”, a spus Florian Marin.

Pentru Daniela, rulota cu flori nu este doar un vis împlinit, ci şi un proiect cu mult suflet. „Perioada acelor ani a fost o perioadă deosebită, prin prisma faptului că lucrurile erau mai aşezate, mai tihnite, oamenii se bucurau mai mult de ceea ce era în jurul lor şi spre deosebire de perioada aceasta, în care e un iureş în tot ce facem şi în ritmul pe care îl avem. E o perioadă diferită, faţă de cea actuală şi încerc, puţin câte puţin să reconstitui, prin ceea ce fac acum, sufletul şi dragul acelor ani”, a spus Daniela Marin.

Aproape toţi trecătorii sunt curioşi să afle povestea din spatele florăriei. Iar Daniela încearcă să le răsplătească admiraţia. Nimeni nu pleacă de acolo fără... flori sau bomboane. „A dărui flori înseamnă a mă bucura de fiecare persoană care se opreşte să vadă rulota zâmbetul de pe chipul lor înseamnă foarte mult”, a explicat Daniela. Soţii Marin îşi doresc un singur lucru de la florăria din rulotă. Să coloreze lumea din jur.

„Dacă vrei să pleci la drum cu o astfel de afacere în ideea de a face bani şi de a fi numai şi numai un business, abandonează-l de la început. Acest proiect a fost o provocare şi din experienţa vieţii pe care o am până acum, tot ceea ce faci din joacă, din plăcere, unde pui foarte mult suflet, partea de business, cea financiară, vine de la sine. Dar nu trebuie să fie un scop”, a spus Florin. „În tot acest timp viaţa mi-a demonstrat că este foarte important să lupţi pentru ceea ce-ţi doreşti şi să crezi în visul tău şi cu efort şi cu suflet mult şi cu pasiune, ajungi să obţii ceea ce-ţi doreşti”, a încheiat Daniela.  

sursa: digi24.ro