O brutărie din Sfântu Gheorghe se prezintă cu trei secvențe de povești la Gastropan

O brutărie din Sfântu Gheorghe, care a câștigat timp de trei ani consecutiv locul I la concursul de creație artistică la Expoziția Internațională GastroPan de la Târgu Mureș, va prezenta la ediția din acest an secvențe din trei povești românești, atât decorurile, cât și eroii fiind făcuți din aluat.

Patronul brutăriei, Dioszegi Laszlo, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că tema din acest an a fost "Povestiri din copilărie", iar el a ales secvențe din "Harap Alb", "Pupăza din tei" și "Punguța cu doi bani".

"Am folosit aluat de pâine pentru creațiile noastre și coloranți naturali (...) În ultimii trei ani am luat locul I la această categorie și ar fi frișca de pe tort să câștigăm și anul acesta. Desigur, vrem să fim cei mai buni, ar fi foarte frumos să luăm tot noi premiul I, dar poate că e bine să mai lăsăm și pe alții", a declarat Dioszegi Laszlo.

El a mai spus că va participa și la secțiunea "Pâinea anului", categoria industrial, cu trei sortimente care se găsesc și în magazine.

"Nu am făcut nimic special pentru concurs, vom concura cu ce avem noi în magazinele noastre. Nu vreau nimic special, să îmbunătățesc produsele special pentru concurs, pentru juriu. Vom prezenta trei feluri de pâine, încă nu am decis care — cea tradițională cu cartofi, țărănească, neagră, cu secară sau cea 'tihnită'—, din cele care se găsesc în magazine și la Sfântu Gheorghe, și la Brașov, și la Buzău (...) Deseară, după ce le scoatem din cuptor, o să iau de pe raft trei pâini, oricare, și cu ele o să mergem la concurs. Dacă o să câștig cu ce am în magazine, înseamnă că am câștigat pe merit", a afirmat Dioszegi Laszlo.brutarie1

Anul trecut, brutăria din Sfântu Gheorghe a câștigat locul I la concursul de creație artistică din aluat de panificație cu o reproducere în miniatură a castelului Peleș din Sinaia, realizată de cofetarul Farkas Ferenc, care a lucrat timp de aproape două luni la realizarea lui, folosind un aluat din făină de hrișcă, făină de ovăz și făină de grâu, glucoză, zahăr și sare, fără drojdie sau amelioratori. Anterior brutăria câștigase locul întâi cu creația "Viața la țară" și o harfă făcută din aluat.

În anul 2011, Dioszegi Laszlo a câștigat trofeul "Pâinea națională a României" la GastroPan, iar în 2013 a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai mare pâine tradițională cu cartofi din lume. Pâinea a cântărit 96,6 kg și a fost pregătită din 57 kg de făină, 34 litri de apă, 10 kg de cartofi, 1 kg de drojdie, 1 kg de sare. Performanța a fost omologată de World Record Academy la categoria "Pâine rustică".

La cea de a opta ediție a Gastropan, care se va desfășura la Târgu Mureș în perioada 7-9 aprilie a.c, s-au înscris peste 130 de participanți, care vor concura pe opt categorii grupate în trei secțiuni competiționale: la secțiunea Panificație-Patiserie vor avea loc concursurile "Pâinea anului 2016 fabricată industrial în România", "Pâinea anului 2016 realizată artizanal în România", "Creație artistică în aluat de panificație" și "Produse de patiserie", la secțiunea Cofetărie — "Tortul Anului 2016" și "Creație artistică în pastă de zahăr", iar la Secțiunea Gastronomie — "Platouri culinare reci" și "Sculptură în fructe și legume". De asemenea, la eveniment și-au anunțat participarea 133 de expozanți din 25 de țări, care vor expune soluții și tehnologii inovatoare și vor oferi idei de afaceri în domeniul panificației, cofetăriei, HoReCa.

sursa: agerpres.ro