Peste 50% din tranzacțiile imobiliare din România: proiecte office din București

Valoarea tranzacțiilor imobiliare din România s-a ridicat la 180 de milioane euro, în primele trei luni ale acestui an. Peste jumătate dintre tranzacții au vizat proiecte de birouri din Capitală, în timp ce aproximativ 30% au implicat proiectele industriale și logistice. Potrivit specialiștilor, investitorii internaționali sunt atrași de indicatorii macroeconomici stabili ai României și de randamentele mai atractive față de alte piețe din regiune.

Peste 50% din tranzacțiile imobiliare din România: proiecte office din BucureștiPrimele trei luni ale lui 2016 au adus tranzacții imobiliare în valoare de 180 de milioane de euro, în întreaga țară, potrivit analizelor Jones Lang LaSalle. Vânzările de proiecte de birouri din București au fost în prim plan, valoarea acestor tranzacții ridicându-se la 96 de milioane de euro. În același timp, proiectele industriale și logistice au atras peste o treime din tranzacțiile cu active imobiliare din primul trimestru, în sumă de 57 milioane de euro. Restul tranzacțiilor a avut ca obiect spațiile de retail, cu un total de 28 de milioane de euro.

„Comparativ cu perioada similară a anului trecut, tranzacțiile cu proprietăți comerciale – birouri, spații industriale, logistice și de retail, au crescut în primul trimestru din acest an cu peste 30%. Și în acest an vedem un interes crescut pentru piața imobiliară din România din partea unor investitori noi, atrași de randamentele atractive pe care le pot obține comparativ cu alte piețe din regiune, precum Polonia, Cehia sau Ungaria. Acest an a marcat intrarea în România a unuia dintre cele mai mari fonduri de investiții din lume, Blackstone, prin platforma europeană Logicor”, explică reprezentanții JLL, care au reprezentat Logicor la preluarea portofoliul Immofinanz de proiecte logistice și industriale din România.

Tranzacția Logicor-Immofinanz este una dintre cele mai mari încheiate în primul trimestru. Alte achiziții importante au fost preluarea a integrală de la fondul Bluehouse a proiectului de birouri City Gate de către GTC și achiziția de către Alpha Bank a clădirii de birouri Cubic Center, deținută de Adval Asset Management.

Randamentele prime pe piața locală s-au redus în primul trimestru cu 25 puncte de bază și se situează la 7,5% pe piața de birouri și la 9% pentru proiectele industriale. Pentru următoarea perioadă nu estimăm o scădere semnificativă a randamentelor.

„Perspectivele pentru acest an sunt pozitive având în vedere creșterea economică, previzionată a fi una dintre cele mai mari din Europa, și de asemenea, pe fondul disponibilității proiectelor de calitate și a menținerii unor diferențe semnificative dintre randamentele din România și cele din Polonia sau Cehia”,conchid specialiștii JLL.

sursa: media.imopedia.ro