Tendinţă în imobiliare: blocuri ridicate exclusiv pentru închiriere

Dezvoltatorii imobiliari au început să construiască ansambluri rezidenţiale special pentru a închiria apartamentele şi garsonierele. Cum programul guvernamental Prima Casă e pe terminate, iar avansul la creditele standard a ajuns şi la 40 la sută, chiriile au crescut cu 10 procente în ultima lună şi jumătate. Strategia dezvoltatorilor începe să atragă clienţi. Blocurile sunt noi, iar chiria nu o depăşeşte pe cea pentru apartamentele vechi.imob5

După ce băncile au înăsprit condiţiile de creditare, puţini sunt cei care îşi mai permit să cumpere o locuinţă. Alternativa e chiria, aşa că dezvoltatorii s-au reorientat. Ridică blocuri exclusiv pentru închiriere.

Într-unul din blocuri, chiriaşii sunt tineri care plătesc 400 de euro pe lună pentru un apartament cu 2 camere, suma în care sunt incluse utilităţile, precum internetul şi curentul, dar şi accesul la sala de fitness. Blocul este şi aproape de mijloacele de transport în comun.

Un alt dezvoltator a construit 925 de garsoniere şi apartamente, destinate în special studenţilor. Ansamblul are deja peste 1800 de chiriaşi.

Adina Paţilea, consultant imobiliar: „Majoritatea dezvoltatorilor se axaseră pe locuinţele de vânzare pe ideea unui profit obţinut direct şi într-un timp mai scurt. O investiţie de tipul clădirilor de închiriat înseamnă o investiţie pe termen mai lung.”

Din 90 şi până anul trecut, au fost construite anual, 38.000 de locuinţe. Dacă le adăugăm pe cele gata în primele luni ale lui 2016, stocul de apartamente noi depăşeşte pragul de un milion de unităţi.

sursa: digi24.ro