Tradiţia de 116 ani a unei cofetării celebre din Timişoara

Cofetăria „Trandafirul” din Timişoara duce spate o tradiţie de 116 ani. Aceasta a înfiinţată în 1899 de fraţii Virágh.
În 1899, cei trei fraţi Virágh; Béla ,Geza şi Jozsef au deschis, la Timişoara, un atelier meşteşugăresc pentru produse dulci. O pasiune de familie s-a transformat repede într-o afacere la vremea respectivă. Toţi trei au devenit maeştri cofetari cu diplome obţinute de la Budapesta.    La începutul secolului al XX-lea, atunci când s-a construit actualul centru al Timişoarei, au deschis o cofetărie chiar pe „corso” (aşa cum se numeşte zona centrală de pe partea cu Palatul Lloyd).    În cofetăria lor se putea cumpăra cea mai veche prajitură din lume, “Linzer”, ale cărei reţete datează din anul 1653. Se spune că avea un aluat fraged cu nucă şi îşi păstrea gustul şi prospeţimea câteva zile.   Cofetăria s-a numit Virágh (care înseamnă floare în limba maghiară). Pe lângă cofetăria din centru, mai aveau o unitate şi în Piaţa Iosefin. Imediat după primul Război Mondial, cei trei fraţi au decis să vândă cofetăriile şi se stabilesc în Ungaria. Ei îşi vor deschide o cofetăria, devenită celebră şi astăzi, la Szeged, tot cu numele de Virágh.    Între timp, cofetăria de la Timişoara a continuat să funcţioneze sub aceaşi denumire, în centrul oraşului, lângă Palatul Lloyd. Cofetăria din centru a fost condusă la un moment dat de familia Serter.   După cel de-al Doilea Război Mondial, lucrurile s-au schimbat radical. A venit naţionalizarea, iar denumirea veche şi înscripţiile în limbile maghiară şi germană au dispărut. 

cofetarie1_400

Cofetăria din centrul Timişoarei a fost închisă, dar s-a redeschis într-un spaţiu nou, în apropierea Palatului Justiţiei. Cofetăria a priit numele Trandafirul. Toate cofetăriile din Timişoara au fost luate de stat şi au continuat să funcţioneze în cadrul Întreprinderii de Cofetării şi Răcoritoare (ICR).    Fiecare cartier din Timişoara avea măcar o cofetărie, iar zona centrală avea câteva cofetării celebre în acea epocă. De Violeta, Macul Roşu, Casata sau Trandafirul a auzit toată lumea.   Trandafirul era cea mai cunoscută dintre cofetăriile de pe vremea lui Ceauşescu. Era locul de întâlnire al îndrăgostiţilor, locul preferat al copiiilor, cât şi a celor care doreau să un moment dulce în griul Cortinei de Fier. Cine nu îşi aminteşte prăjiturile Doboş, Amandine, Ecler, Savarină, Cremeş, Ora 12 sau Diplomat?! Se putea cumpăra bomboane şi sărăţele, dar şi sucul cu gust de portocale Brifcor. Printre produsele preferate se afla şi îngheţata. 
După Revoluţie, Întreprinderea de Cofetării şi Răcoritoare (ICR) a dispărut, iar cofetăriile din oraş au intrat pe mâna privaţilor. Cofetăria Trandafirul a continuat să funcţioneze în acelaşi loc, însă în anii 2000 spaţiul s-a înjumătăţit, pentru că o parte din cofetăria s-a transformat în bancă.  Trandafirul s-a rebrenduit acum şi poartă numele de Sweets Collection by Trandafirul. 

sursa: adevarul.ro