10 sfaturi pentru alegerea mobilei

Iata principalele lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere inainte de porni la cautarile de mobila:

1. Inainte sa pornesti la cumparaturile mobilei, fa niste masuratori estimative ale apartamentului sau ale spatiului pe care doresti sa il mobilezi. Uita-te atent la tevi, grinzi, conducte, ferestre, intrerupatoare, prize si alte chestii care ar putea sa complice lucrurile. Fii atent si la parchet si la culoarea usilor.

2. Ia-ti sotia / prietena / prietenul / soacra pentru a te consulta cu cineva inainte sa achizitionezi mobila si pentru a optimiza timpul. Foarte multi clienti fac doua-trei drumuri la showroom-urile de mobila tocmai pentru ca sotia nu stie ce culoare va avea MDF-ul (iti explic putin mai jos si ce este acela MDF) sau ce electrocasnice vor fi incorporate.

3. Cu toate ca esti insotit, nu uita insa, ca TU esti acela care va locui in spatiul nou mobilat. Asa ca fii putin egoist si gandeste-te la confortul tau psihic. Un dormitor ciclame s-ar putea sa-ti dea ceva batai de cap…

4. Stabileste-ti cu aproximatie un buget pe care vrei sa-l aloci achizitionarii de mobila. Vei intalni o serie de preturi, unele justificate, altele nu, insa pentru a-ti simplifica munca, uita-te cu atentie in portofel si repartizeaza-ti finantele mai ceva ca ministrul.

5. Alt lucruri pe care neaparat trebuie sa il stii inaintea vanatorii de mobila este legat de materiale. Exista cateva mari clase de materiale utilizate pentru producerea unui mobilier de calitate: clasicul PAL, MDF-ul (ceva mai rezistent, mai elegant si… putin mai costisitor decat PAL-ul. Permite frezarile si te ajuta sa dai o linie eleganta mobilierului), sticla sablata, lemn masiv. De obicei mobila este din PAL, iar fronturile, adica exact ceea ce se vede la exterior, se realizeaza din MDF, lemn masiv etc.

6. Trebuie sa mai stii ca pretul mai mic sau mai mare al mobilierului este dat de accesoriile folosite. De la sertarele care nu se trantesc datorita amortizarilor ultramoderne si pana la deschiderile ingenioase. Si cum in viata totul se plateste, acelasi lucru este si in cazul mobilei. Ce trebuie avut in vedere este cu totul altceva. Mobila pe care o cumperi vrei sa o folosesti pe termen lung. Nu se face usor si nici nu se arunca dupa cateva zile. Asa ca o dotare mai buna s-ar putea sa te ajute pe termen lung.

7. Chiar daca ti-ai facut temele si ai efectuat masuratorile (punctul 1), apeleaza la serviciile unor profesionisti. Firmele producatoare de mobila care se respecta ofera si un serviciu de consiliere si de masuratori. Solicita o echipa si in afara unor masuratori precise, ai sansa de a avea in casa si un designer pe care il poti “mulge” de toate informatiile. In plus, iti poate face un proiect , astfel incat spatiul in care locuiesti sa fie optimizat cat mai bine si cat mai armonios.

8. Daca tot te-ai decis sa schimbi mobila, incearca sa realizezi toate produsele la acelasi producator de mobilier. Altfel poti negocia discounturile daca mobilezi un apartament si altfel stai de vorba daca vrei sa cumperi un simplu pat.

9. Ce mai trebuie sa stii este ca la mobila este la fel ca la parfumuri. Cu cat vezi mai multe branduri, cu atat esti mai indecis. Asa ca nu te arunca sa faci ocolul magazinelor de mobila in patru ore, ca nu faci nici o afacere. Mai rau te enervezi si te certi si cu partenerul de viata. Cel mai bine, fa un mic studiu de piata si cand ai ochit ceva care iti place solicita informatii.

10. Aseaza-te cu calm si cu tact la masa negocierilor. Inarmeaza-te cu rabdare si nu uita ca omul din fata ta, chiar daca stie sa faca mobila dumnezeieste, nu iti poate citi si gandurile! Asa ca incearca sa ii explici cat mai clar ce vrei si lasa-te pe mana specialistului. Astfel, ii castigi si increderea si simpatia, iar energiile se calmeaza si ele, iar mobilierul are toate sansele sa fie exact asa cum ai visat.

Spor la cumparaturi!

 

sursa:casanora.ro