Consultant financiar: Românii economisesc, dar nu ştiu să multiplice banii

Oamenii s-au obişnuit să economisească în ultimii ani, învăţând una dintre lecţiile crizei, de a nu fi prins nepregătit în perioade dificile, însă nu ştiu să-i multiplice, cei mai mulţi depozitându-i în bănci, unde randamentele sunt foarte mici, în timp ce soluţia este de a ieşi din capcana blocării banilor, întrucât ei produc valoare doar prin circulaţie, a declarat pentru News.ro consultantul în administrarea banilor Eusebiu Burcaş.

“Cu siguranţă va veni o nouă criză, e un lucru foarte clar, pentru că face parte din ciclicitatea economică. Se întâmplă că se văd două fenomene: oamenii economisesc bani, criza i-a pus în postura de a nu-i mai prinde nepregătiţi următorul moment de criză, dar ce sesizez este că nu ştiu cum să-i multiplice”, a afirmat Burcaş. El spune că oamenilor le este cel mai la îndemână să-şi depună economiile în bănci, considerând plasamentele sigure şi comode, însă dobânzile au ajuns foarte mici, ceea înseamnă că banii sunt doar stocaţi. “Cred că următorul pas va fi cum generăm încredere între noi astfel încât banii aceia să poată fi fructificaţi, cum să ieşi din capcana strânsului banilor, pentru că rolul lor este să producă valoare adăugată prin circulaţie, nu prin blocarea lor la anumiţi deţinători”, punctează Burcaş. Rata de economisire a gospodăriilor din România a ajuns în primul trimestru din acest an la 14%, nivel maxim după 1990, potrivit unui raport de cercetare publicat de Banca Transilvania.

consultantfinanciar_400

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că veniturile totale ale gospodăriilor din România au crescut în primele trei luni cu 15,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 2.969 lei (circa 660 euro), din care 84,6% reprezintă venituri băneşti. O parte din sumele economisite ajung în depozitele bancare, astfel că la finele lunii mai populaţia avea economii în lei la bănci de 95,9 miliarde lei şi depozite în valută de 56,5 miliarde lei.
În perioada mai 2015 - mai 2016, depozitele în lei ale persoanelor fizice au avansat cu 9,3%, iar cele în valută cu 7%.
Potrivit consultantului financiar, soluţia este diversificarea investiţiilor, iar populaţia să nu mai mizeze doar pe banii din bancă, unde câştigurile sunt mici.

sursa: ziaruldeiasi.ro